Sledujte také :  Hosting Onlio, a.s. |
 logo český šerm
   | uživatel :guest | zaregistrovat | přihlásit |
   
Aktuální diskuse
FOTKY Z BITEV a jiných šermířských akcí....
(celkem 2008 ) 2008 nových
Bitva SOEST 2019 2.-4.8.2019
(celkem 1 ) 1 nový
Prodám paví pera
(celkem 3 ) 3 nové
Litoměřické vinobraní 2018
(celkem 1 ) 1 nový
Kováři, mečíři, zbrojíři
(celkem 4355 ) 4355 nových
Bitva v Bulharsku (Šumen 23.-24.9.2017)
(celkem 1 ) 1 nový
Jak byste si představovali, že by měla vypadat dobrá třicítková bitva?
(celkem 51 ) 51 nových
Taktika, strategie a produkce situace v boji
(celkem 33 ) 33 nových
Jaký byl Děvín aneb kterak Čert zapadl
(celkem 5 ) 5 nových
Evropa okolo roku 1000
(celkem 9 ) 9 nových

seznam témat -> Rez rez všude samá rez

Pokud chcete přidat nový příspěvek musíte být zaregistrován  | nové zprávy : nahoru
swaca 25. květen 2007 17:36:18
Zdravím potřeboval bych poradit od někoho skušenějšího a to s tím jak se nejlépe zbavit rzi ze zbroje ,jestli jsou na to nějaké specialní přípravky a tak .Jeden kolega mi poradil at na to použiju jemný smirek ale tím si ji jen poškrábal a moc to nepohlo prosím poradte...
Jarwiks 25. květen 2007 17:47:42
swaca(25. květen 2007 17:36:18) : Houbičku kup v železářství, concor, vyčisti houbiškou, nastříkaj Concorem, a ještě to natři sádlem. A modli sa. Jiančí cestu neznám.
maser 25. květen 2007 17:52:19
swaca(25. květen 2007 17:36:18) : houby používané autolakírníky + concor
Ignus 25. květen 2007 20:14:51
Ahoj. S rezavým vybavením mám bohužel poměrně dost zkušeností. Jemný smirkový papír je podle mě poslední volba. Pokud jde o plechy. Jemné porezatění jednoduše odstraníš brusnou pastou na způsob silichromu. Zmíněná houbička je taky dobrá, na většinu normální rzi bohatě stačí. Pokud je však plech prorezatělý do hloubky, zůstanou tam takové tmavé dolíčky a eroze. S těmi už bohužel nehneš. Kroužky se nechají vyčistit pomocí rotačního ocelového kartáče (koupit se dá v železářství, nasadí se na vrtačku), brňení se musí fixovat, nejlépe na dřevěnou desku pomocí hřebíků. Vyblískat celou kroužkovku zabere tak den a je to děsná práce. Doleštit by to snad šlo hadrovým kotoučem, ale s tím nemám zkušenosti. Můžeš použít i odrezovač, nebo, což je podle mě lepší, si někde sehnat kyselinu fosforečnou (H3PO4), naředit jí (5%, ale tady si nejsem jistý) a funguje to stejně. Nejdůležitější je zbroj kontrolovat a nenechat jí v roztoku příliš dlouho, jinak zmodrá:). Brnění pak propláchneš čistou vodou a usišíš nějakým hadrem, rychle a úplně, aby znovu neporezatěla. Každopádně jakoukoli vyleštěnou věc ihned ošetři, jinak ti znovu zrezatí, a to rychle. A prevence je vždycky lepší než léčba :) Brusná pasta v sobě většinou má silikonový olej, ale stejně je lepší plech ještě znovu upravit. Nejlepší je podle mě silikonový olej, nechá se použít i sádlo, rostlinný olej (ten pak lepí, nedoporučuju), nebo vosk (rozpustíš ho v ethanolu a pak naneseš, líh se odpaří a zůstane tenká vrstvička vosku, povoskované věci také mírně lepí a jsou matné, nicméně se jedná o poměrně dobrý způsob ochrany). Neboj, po pár letech čištění zrezivělých věcí už budeš přesně vědět, co a jak :-).
MadHamster 25. květen 2007 21:41:18
Ignus(25. květen 2007 20:14:51) : MOc to odrezavění kroužkovky komplikuješ...stačí ju hodit do pytla, přisypat trochu písku(trochu víc) a hodit do míchačky, nebo nějaké staré pračky :o)

Jinač železo se nechá pasivovat 95% a více kyselinou :o)
Ignus 26. květen 2007 09:46:39
MadHamster(25. květen 2007 21:41:18) : A jo, na to jsem zapoměl. Já měl bohužel k dispozici jenom ruční pračku, ale i tou to šlo, s trochou trpělivosti :-). Ale výsledek nebyl zrovna podle mých představ, kroužky byly hodně zaprášené od rozdrceného písku, vyčistit to pořádně nešlo a když jsem je proolejoval, tak to děsně špinilo a když jsem na sebe natáhnul kuklu, mohl jsem rovnou dělat mouřenína:-) Mimochodem, dříve prý kroužky hodili do pytle, přidal se písek s octem a potom se to protřásalo. Taková fajn prácička pro páže :-)
swaca 26. květen 2007 13:38:55
Dík moc ,dost jste mi pomohli a ušetřily spoustu pokusů a chyb :)
PetraS 05. červen 2007 15:12:39
ahoj, nevíte co s měděným kotlíkem? poradili mi čistit citrónem, docela to šlo, ale při vaření vzniká měděnka, stačí v něm nechat pár hodin polívku.
Bozha 05. červen 2007 16:29:24
Pocínovat uvnitř za tepla potravinářským cínem. Tuším že buďto tady nebo na scherm.cz dokonce někdo nabízel že to dělá.

Znamená to ovšem že se v něm pak nedá smažit, pouze vařit.
Bozha 05. červen 2007 16:35:32
Bozha(05. červen 2007 16:29:24) : A protože mám dobrou náladu, dokonce přihodím i odkaz na kterém se pocínování zmiňuje (via gůgl):

www.livinghistory.cz...
Jiří z Holohlav 05. červen 2007 20:11:49
PetraS(05. červen 2007 15:12:39) : Ten je bezpečný leda tak na ořechy - měd je docela jedovatá a když vidíš měděnku na starší polívce,tak to už jsi jí dost snědla.
Stín 06. říjen 2007 14:27:19
Zdravím, Mám dotaz jestli neexistuje nějaký spolehlivý způsob údržby meče, problém je že je u nás vlhko a tak všechno rezne.
kure_melancholik 06. říjen 2007 15:19:38
Natřít jakýmkoliv tukem (vazelína, sádlo), kůže ze špeku atd. a já to pak ještě zabalím do hadry. zatím mi nerezne.
et.bonifac 08. říjen 2007 10:27:27
Stín(06. říjen 2007 14:27:19) :
Ja nastrikam mec concorem nebo jinym olejem a strcim hodo pochvy. Casti ktere nejsou v pochve budto zabalis do hadru od oleje a nebo je vylestis silichromem kdyz se jich nebudes moc osmatavat tak to vydrzi docela dlouho.
swaca(25. květen 2007 17:36:18) :
Na hodne zrezle plechy je nejlepsi dratenej kartac a flexa (komplet cca 1hod) a potom houbicku na nadobi a silichrom a prelestit pretahnou tahrem a je to.
Existuje taky pripravek na nadobi tusi ze je to oranzovi cif nebo tak neco a ten cisti za tebe ale je potom potreba zbroj pozadne ocistit jinak plechy zloutnou. tak asi tak zatim zdar...
Stín 08. říjen 2007 16:26:16
kure_melancholik(06. říjen 2007 15:19:38) :
et.bonifac(08. říjen 2007 10:27:27) :
Díky .
eXXXtrém 09. říjen 2007 17:38:04
Ať nežeru:
Mechanické odstranění povrchové (malé) vrstvičky rzi z ocele:
1) Drsnou stranou houbičky na nádobí
2) Ocelovou vlnou (OBI cca 40,- Kč)
3) Hustým, jemným a případně i jetým ocelovým kartáčem
4) Filcovým kotoučem na vrtačku
Podle intenzity oxidace lze použít ohřátý lampový olej, brusnou pastu, silichrom a pod. přípravky. Bezoplachový odrezovač taky dobrá věc.

Odstranění silné oxidace, včetně tzv. bodové rzi:
1) Roztokem louhu v horké vodě a následným ponořením
2) Ocelovém kartáčem na vrtačce či flexe
3) Výše popsaným způsobem a větší trpělivostí

Odstranění oxidace z barevných kovů:
1) Čistič mosazi, čistič mědi. Drogerie TETA, Zlatnická ul. Praha cca 60Kč/0,5 l

Konzervace kovů:
Konkor, přípravky na bázi vosků, u neleštěných povrchů horký krém na boty a následné rozleštění, průmyslové přípravky...

Mám tu mraky návodů (přípravky odrezovací, mořidla na kov, barvící lázně, konzervační přípravky atd. ale všechno sem psát nemůžu. Tak ať slouží...:-))
T-homass75 27. leden 2008 19:46:18
eXXXtrém(09. říjen 2007 17:38:04) :
co mořidla na kov nějake značky byly by??
Balamir 20. červen 2008 23:13:10
příspěvek byl smazán użivatelem Balamir 20. červen 2008 23:20:02
Balamir 20. červen 2008 23:15:19
Nejsem zrovna v těhlech věcech zběhlý a proto vám možná bude připadat tenhle dotaz hloupý. Mám doma meč a přijde mi, že často ztrácí lesk a rezne. Vždycky ho vyleštím silichromem, takže rez zmizí a zase se leskne. Rád bych věděl, čím jej mám udržovat a jak často, a zda je tohle časté leštění normální, protože mi přijde, že rezne až příliš často. Jestli to půjde takhle dál, tak ten silichrom mi dojde a budu si muset koupit nový. Dík za odpověď.
mahy 21. červen 2008 08:31:48
Balamir(20. červen 2008 23:15:19) : koukni dolů pod tvůj příspěvěk a tam to máš napsané! Jinak dobré je nechat si meč u někoho (nejlépe kovář co meč dělal) za pomocí leštícího kotouče a leštící pasty vyleštit do vysokého lesku(uf to je věta). Už v oněch dobách se ocel zušlechťovala zaleštěním- připomíná to pak nerez, ale je to opravdu jen a jen zaleštěné železo. No a pak už stačí jen toto- po každé akci meč otři do sucha, případnou rez šetrně odstraň a nanes vosk, olej, sádlo....Je to taky o tom jak se k meči chováte. Kdo s ním bodá do země, po akci jej mrdne na zem nebo ho nečistí ten pak spláče nad výdělkem.
eXXXtrém 21. červen 2008 10:26:26
T-homass: Mno, mořidla na kov - receptury tady mám opravdu podrobné - za tepla, za studena, natírací, nořící, nástřiky, na bázi kyselin a to do neuvěřitelných barev, ale s průmyslově vyráběným mořidlem jsem se setkal jen jednou - jsou to mořidla pro kováře. Ale na značku si nevzpomenu i kdybys mě zabil. Takže to zkus vygooglit :-)
J.B. 21. červen 2008 17:12:35
mno ja na zbroj pouzivam po vycisteni houbickou Break Free CLP, amici to pouzivaji na velke raze v armade a je olej, ktery se da koupit v loveckych potrebach jen to pak chce filcovy koutouc na vrtacku a zalestit a je to skoro vecny ( a zatracene drahy pred 3 roky 250 ml 1700,- Kč)
Akáda 22. červen 2008 13:23:18
Balamir(20. červen 2008 23:15:19) : Ono trochu záleží z jaké oceli ten meč je. Jsou oceli, že stačí na ní kápnout vodu a po chvíli už chytají rez a jiné co to nedělají. (beru to že ta ocel je odmaštěná).
Silichron ti neudělá žádný pořádný lesk, vůbec ho nepoužívám. Pokud chceš meč dlouhodobě lesklý, tak nejdřéve ho chce hodně vyhladit, já používám ve finále smirek360. Pak existuje taková zelená tuhá leštící pasta, on je to spíš tvrdý špalíček a pomocí ní na filcáku vyleštim. Pak stačí po každé akci lehce přejet třeba WD40 a ten meč ti zůstane lesklý celou sezónu. Ještě poznámka, pokud potřebuješ na mež vzít pilník tak vždy jen jednosekej, protože po něm nezůstanou žádné rýhy (teda pokud nemáš volšové ruce).
tomyk 24. červen 2008 08:31:14
hosi hlavne nez to zacnete mazat sadlem nezapomente z neho vythnout skvarky to pak neni moc dobry :-D
Andre 24. červen 2008 13:13:04
Balamir(20. červen 2008 23:15:19) :
Vyrob si pochvu... Meč ti nebude po vyleštění reznout a navíc nebudeš za kokota, kterému se v koutě (nedejbože u pasu) válí holá čepel.
Balamir 01. červenec 2008 19:13:51
Pro Andre: No jasně. Proč mě to asi nenapadlo? Zřejmě proto, že nerezne jen čepel, ale také i hlavice a záštita, ale to je jen takový malý detail.
Balamir 01. červenec 2008 19:30:35
Tady nikdo prakticky neodpověděl na mou otázku. Já jsem chtěl vědět, co mám na meč aplikovat, aby přestal reznout a byl dlouhodobě lesklý. Tady všichni píšou o tom, jak rez odstranit, a na to jsem se přeci vůbec neptal.
Tallowitz 01. červenec 2008 19:40:47
Balamir(01. červenec 2008 19:30:35) : Rozlešti to a zkus BRUNOX, pokud tě čištění štve :), ten dokáže zneutralizovat i lidský pot, takže když si zpocenou rukou šáhneš mimo tak to nevadí.
alistaire 01. červenec 2008 21:15:43
Balamir(01. červenec 2008 19:30:35) : nečteš, a ještě jsi drzý... hmhmhm...

např. Akáda(22. červen 2008 13:23:18) : ... stačí po každé akci lehce přejet třeba WD40 a ten meč ti zůstane lesklý celou sezónu...

prostě vyleštit (ano, to je ochrana proti povrchové korozi) a namastit. Hotovo...

Osobně bych nepoužil WD40 na konzervaci, protože je to primárně čisticí prostředek, a na konzervaci zbytečně drahý, Brunox je na tom stejně.
Použil bych minerální olej (na šicí stroje a jízdní kola), nebo Konkor, který je taky čisticí, ale i konzervační.
Akáda 01. červenec 2008 23:20:33
Balamir(01. červenec 2008 19:30:35) : Pokud si myslíš, že existuje něco co oceli zabrání reznout a není to vidět, tak takovéto neexistuje. Proto se normálně na ocel používá chromování, zinkování atd. Jelikož toto je na meč víceméně nesmysl tak máš jedinou šanci. Velmi hluboký lesk s žádnýma rýhama a olej jako je WD40. Je spousta dalších olejů a novějších, teď zrovna používám níže jmenovaný Brunox. Jinak nouzově raději hned použiju třeba lampový olej a pak doma pořádně.
alistaire 02. červenec 2008 10:36:23
Akáda(01. červenec 2008 23:20:33) : WD40 není konzervační, resp. má oproti jiným (i podstatně levnějším) olejům-konzervantům významně nižší účinek v této oblasti (o čištění se nebavím, stejně jako o vytěsňování okamžité vlhkosti, tam je velmi dobrý)...

Z toho plyne časté zklamání - "naolejoval jsem to WDčkem, a po půl roce to stejně chytlo lišku... "

Starý blbý Konkor je v konzervaci několikanásobně lepší (a levnější).
Indyján 02. červenec 2008 10:46:42
Balamir(01. červenec 2008 19:30:35) : Milý Balamire, asi sis myslel, že exituje něco na konservaci co zabrání definitivně reznutí. To tě zklamu, občas to musíš vyčistit, jen použitím níže zmiňovaných prostředků to neděláš tak často :)).
Nebo to zkus nechat pochromovat.
Andre 02. červenec 2008 10:53:46
Balamir(01. červenec 2008 19:13:51) :
Klídek... ptal ses na tohle: "...Mám doma meč a přijde mi, že často ztrácí lesk a rezne...."

Pochvu ušít i na jednotlivé kusy zbroje (plátěný pytel), záštitu a jílec omotávat hadrem. Když všechny kovové věci po akci přetáhneš konkorem nebo jakýmkoli olejem a strčíš to do pytle/pochvy/hadru, budeš mít ten pytel/pochvu/hadr po dvou použitích tak promaštěný, že už bude prakticky navěky stačit, když to tam jen tak bez ničeho šoupneš.

... a moc nepruď, ty kdio ti odpověděli, nebo ti nikdo radit nebude.
Akáda 02. červenec 2008 12:13:16
alistaire(02. červenec 2008 10:36:23) : Tak nějak vím že WD rychleji vysichá, obvykle ho používám v létě a to je po akci časteji, takže spíš ho ještě otírám do sucha, neb nerad mám zaolejované ruce. Přes zimu vezmu nějaký normální olej, spíš co dům dá. :-)))
Jiří z Holohlav 02. červenec 2008 15:11:48
I kdepak pánové,sádlo,sádlo a zas jen sádlo - čisté domácí.Nežere ani ruce ani člověk nesmrdí jak autodílna naopak krásně se vstřebává,pokožku zvláčňuje............
Jak říkám ,jen sádlo!
Siegfried 02. červenec 2008 16:10:37
Jiří z Holohlav(02. červenec 2008 15:11:48) :
Pro upřesnění, proč domácí sádlo a nikoliv kupované, tak ze dvou důvodů .) Domácí neobsahuje sůl a je většinou pěkně vyškavřené (s nižším obsahem vody) Tedy podle hesla jak si to vyšvařím takové o mám... vozíme sebou na akce pěkně v hliněném hrnci a mažem na chleba a na zbroj :)
Z toho kupovaného se to naopak samo osype rzí jak to ta sůl začne žrát...
Andre 02. červenec 2008 16:17:49
Jiří z Holohlav(02. červenec 2008 15:11:48) : "...sádlo,sádlo a zas jen sádlo - čisté domácí.Nežere ani ruce ani člověk nesmrdí jak autodílna..."

Hehe, cítil jsi někdy žluklé domácí sádlo? ... pravda je, že jako autodílna nesmrdíš... ta totiž tak hrozně nesmrdí.
Když už sádlo, doporučuji všem to, které se koupí v obchodě. Není to sice living, ale zato tam není mléko a kousky tkáně, nýbrž klasické a milé potravinářské konzervanty.

Mastit se dá čímkoliv, ono je to v podstatě jedno, i když ty přípravky určené ke konzervaci železa vydrží podstatně dýl.
alistaire 02. červenec 2008 16:30:27
Andre(02. červenec 2008 16:17:49) : a bohužel ta sůl, která pak dělá ty problémy...

sádlo z obchodu je dobré na chleba nebo na vaření (některé, některé se fakt nedá...) na nic víc...
Andre 02. červenec 2008 16:47:10
alistaire(02. červenec 2008 16:30:27) : " a bohužel ta sůl, která pak dělá ty problémy..."
Já nevím... když smažím sádlo, tak solím až samotné škvarky. Jediné co přidávám je trocha oleje na začátek a mléko nakonci, aby škvarky zhnědly.
Jiří z Holohlav 02. červenec 2008 16:47:24
Andre(02. červenec 2008 16:17:49) : Možná jsi měl špatně vyškvařené,má prošívka již začíná být mastná i na omak a za chvíli už asi ztratí nasákavost,ale nic žluklého necítím a že mám jako nekuřák nos nezkažený.
Siegfried 02. červenec 2008 17:04:55
Andre(02. červenec 2008 16:17:49) :
hmm necítil ? tedy aspon ne to co mám vyškvařené :)
Cítil sem kde co, přepálenej tuk, zkažené maso a neupravené sádlo na něm... ale že bych někdy cejtil smrdět doma vyškvařené sádlo co si s ním už druhou sezonu mažu věci se nepamatuju. A to je nechávám i na sluníčku... nikdy... prakticky to nejni ničím cejtit... Tak nevím, jestli nemluvíme o koze a o voze...
alistaire 02. červenec 2008 18:01:23
Andre(02. červenec 2008 16:47:10) : tak pomalejc...

z příspěvku Andre(02. červenec 2008 16:17:49) : Když už sádlo, doporučuji všem to, které se koupí v obchodě. Není to sice living, ale zato tam není mléko a kousky tkáně, nýbrž klasické a milé potravinářské konzervanty.

V sádle z obchodu je sůl (je částí těch konzervantů, které zmiňuješ)... Sádlo z obchodu fakt ne.
Andre 03. červenec 2008 09:05:58
Siegfried(02. červenec 2008 17:04:55) :
Tak to jsi šikovnější než já - to moje sádlo se kazí.
Andre 03. červenec 2008 09:06:24
Siegfried(02. červenec 2008 17:04:55) :
Já mluvím o koze, co ty?
Andre 03. červenec 2008 09:07:12
alistaire(02. červenec 2008 18:01:23) : " sádle z obchodu je sůl (je částí těch konzervantů, které zmiňuješ)... Sádlo z obchodu fakt ne."

Vidíš, to jsem nevěděl.
Siegfried 03. červenec 2008 09:07:27
Andre(03. červenec 2008 09:06:24) :
Já o kozách... pořádnejch :)
A mimochodem používáš doufám na škvaření zbytkové sádlo po liposukci ?
Andre 03. červenec 2008 09:16:58
Siegfried(03. červenec 2008 09:07:27) :
Jojo, kozy jsou super.

Akáda 03. červenec 2008 09:54:08
Na sádlo se vykašlete, radši používejte zastudena lisovaný palmový olej.
Tím nemyslím jako primárně na železo, ale třeba na bitvu vezmeš JEN tuto láhev a můžeš to použít na vaření, masáž, konzervaci železa, prostě ideální věc. :-))))
Siegfried 03. červenec 2008 10:00:50
Akáda(03. červenec 2008 09:54:08) :
hehe to už si rovnou mohu vzít konkor .)
Jinak lépe se vaří na sádle a ještě si ho dáš na chleba :)
Na masáž je nejlepší pan Smil :)))
malej 03. červenec 2008 16:38:22
Balamir(01. červenec 2008 19:30:35) : Používej sádlo,olivový olej,WD 40 nebo Balistol. Máš to od nejlacinějšího po řekněmě dražší. Když jednou dobře vyčistíš a budeš dobře mazat,tak ti meč nikdy nezrezne. Já některé bitevní věci mažu před sezónou a po ní. Někdy i během,ale to je vše. To,že se ti meč pořád neleskne je normální. Každý konzervant ti udělá patinu,protože v menší či větší míře obsahuje pryskyřici. Důležité je,že čistí a chrání povrchy před korozi. Např. Ballistol nemá pryskyřici vůbec a neutralizuje pot.
JohnyMafioso 04. červenec 2008 09:52:45
Pomůžete mi??Mám na štítu rez a nevím,čím to odstranit.
Použil jsem Konkor 101 a nic.
Ještě se neobjevila,ale rzi se bojím i u meče.Dá se i na něj něco použít.
Popř. co??
Díky
vechio 04. červenec 2008 10:08:55
JohnyMafioso(04. červenec 2008 09:52:45) : použij ruce.. a brusnou houni.
Dášenka 04. červenec 2008 10:50:00
JohnyMafioso(04. červenec 2008 09:52:45) : Plechovej štít zahodit a pořídit si dřevěnej, je lehčí, nerezne, kreje stejně dobře a nehrozí, že Tě s ním vyhodí z bitvy.
Meč opečovávt, mastit, používat pochvu...
Ignacius 28. duben 2015 08:24:04
Řešil jsem nedavno také problém s rezavějícímy plechy. WDčko nic moc, vydrží chvíli, zkoušel jsem tradiční vosk svařený s lojem, ale taky žádná sláva. Nakonec mi paradoxně nejvíc nepomhla tradice, ale moderní sprej. Zkusil jsem koupit NANOPROTECH, má v sobě (údajně) nanočástice, které chráněj před rezavěním. A taky jsem tím snadno sundal vrstvu rzi z nepoužívané normanky. A musím říct, že meč ani kyrys vůbec nerezaví.

webmaster