Sledujte také :  CAHF - Česká asociace šermířů | 1.Asociace divadelních a filmových šermířů | eHerold | Livinghistory.cz | Šermíři.cz | Šerm.sk | Šermířský bazar | Hosting Český Web, a.s. |
 logo český šerm
   | uživatel :guest | zaregistrovat | přihlásit |
 
Anketa
celkem hlasů
Aktuální diskuse
FOTKY Z BITEV a jiných šermířských akcí....
(celkem 2001 ) 2001 nových
Bitva SOEST 2019 2.-4.8.2019
(celkem 1 ) 1 nový
Prodám paví pera
(celkem 3 ) 3 nové
Litoměřické vinobraní 2018
(celkem 1 ) 1 nový
Kováři, mečíři, zbrojíři
(celkem 4355 ) 4355 nových
Bitva v Bulharsku (Šumen 23.-24.9.2017)
(celkem 1 ) 1 nový
Jak byste si představovali, že by měla vypadat dobrá třicítková bitva?
(celkem 51 ) 51 nových
Taktika, strategie a produkce situace v boji
(celkem 33 ) 33 nových
Jaký byl Děvín aneb kterak Čert zapadl
(celkem 5 ) 5 nových
Evropa okolo roku 1000
(celkem 9 ) 9 nových

Medievum Market: E-shop, na němž naleznete exkluzivní dárky s
historickou tématikou, historické repliky, keramiku, historické sklo i
netradiční zážitky.

Mojsheho żop: noże, spony, nákonżí... Kvalita za dobrou cenu.
seznam témat -> dobová konzervace dřeva

Pokud chcete přidat nový příspěvek musíte být zaregistrován  | nové zprávy : dolů
hawkwind 30. srpen 2007 01:02:22
I jen malé množství vosku přidané do smůly stačí k vytvoření elastické směsi, která není křehká.

J.
Wothan 29. srpen 2007 16:02:05
Tetrev: někdy se místo smoly používá už upravená podoba - kalafuna. Funguje to celkem slušně, ale je to poměrně křehké a při sesychnání dřeva nebo mechanickém poškození to může snadno popraskat. Ale zase se to dá docela dobře znovu zalejt.
Katerina_z_Landstejna 29. srpen 2007 07:18:36
PeZ(29. srpen 2007 06:19:18) :

Díky, to by mělo být technologicky schůdné, takže to vyzkoušíme.
Katerina_z_Landstejna 29. srpen 2007 07:17:20
tetrev(28. srpen 2007 17:59:35) :

Škoda - ta by se asi dneska těžko sháněla. Přesto díky :o)
PeZ 29. srpen 2007 06:19:18
Katerina_z_Landstejna(28. srpen 2007 15:08:05) : Jde o to, rozehřát i dřevo, aby se vosk nasákl, takže moje oblíbená horkovzdušná pistole, trouba nebo jiný zdroj tepla a nahřát nádobu s předem rozmazaným voskem.
Jiří z Holohlav 28. srpen 2007 21:02:17
Čistý lněný olej dodají lékárny.
tetrev 28. srpen 2007 17:59:35
Katerina_z_Landstejna(28. srpen 2007 15:08:05) :
na korbely se dříve běžně používala pivovarská smola, aplikovala se zahorka, ale má tu nevíhodu, že časem popraská, zvlášť když se nějak mechanicky poruší.


Random(28. srpen 2007 15:39:58) :
IKEU vyzkouším určitě, s pomerančovými semeny bude asi trochu problém
Random 28. srpen 2007 15:39:58
Přátelé, kamarádi, to je ale vášní, nač ten sarkasmus?

Berte to tak, že naši předkové si dopřáli s klidem věci, ze kterým se nám zvedá žaludek. Mě osobně stačí recept na polévku ze šupin. Takže fórum o dobové údržbě dřeva beru zčásti jako teoretické. Pokud je cílem ošetřit dnes běžně používané dřevěné nádobí, věc je až trapně jednoduchá:

IKEA !!!

Prodávají olej na údržbu dřevěného nádobí. Mám asi tři roky, bezchybně funguje, kolečka nedělá, jen se musí nechat vsáknout, přebvytek utřít a nechat zaschnout. Občas zopakovat, ostatně návod je přiložen.

Onehdá jsem potkal pána, který má prý nějakou středověkou krčmu a dřevěného nádobí hromady. Vychvaluje si olej z pomeračových semínek, aplikovaný za tepla. Je to drahá záležitost, ale prý to dlouho vydrží.
Katerina_z_Landstejna 28. srpen 2007 15:08:05
PeZ(28. srpen 2007 15:03:08) :

Ten včelí vosk by se dal použít i na ten korbelík? Pokud ano - tak v jakém stavu? Teplý, horký, vlažný?

Za případnou radu předem děkuji :o)
Katerina_z_Landstejna 28. srpen 2007 15:04:36
MadHamster(28. srpen 2007 12:34:31) :

To je bezva nápad a dík za něj :o)))
Pivínko nebo teplá medovina tak získají novou, neotřelou chuť a na mléku se budou smát rozkošná mastná kolečka.
Já věděla, že mi s tím někdo pomůže :o))
PeZ 28. srpen 2007 15:03:08
tetrev(28. srpen 2007 07:46:51) : Fermež je sice původně lněný olej, ale upravený vařením s nějakým sajrajtem, už si nepamatuju jakým (nějaká olovnatá sloučenina?) - takže na věci s přímým stykem s potravinami asi ne.
Už tady padlo tolikrát : sádlo - na polívky a maso, včelí vosk - na studené nápoje, že už je to skoro až nudné.
MadHamster 28. srpen 2007 12:34:31
Katerina_z_Landstejna(28. srpen 2007 10:33:02) : Co takhle to prostě mazat olejem dokud to nasává, až to nebude olej nasávat, bude to naolejované dost, dá se to pak v klidu umývat jarem a spol, mám takhle napuštěnou misku, nepraská, nevysouší se...prostě je naolejovaná :o)
Katerina_z_Landstejna 28. srpen 2007 10:53:08
Kubák(28. srpen 2007 10:32:22) :
Česká "mumie" pochází z latinského "mumia", jež zase má kořeny v arabském "mumíjá" (což má mít význam "živice, pryskyřice"), ovšem arabské slovo má původ v perském "múm", tedy vosk. Peršané prý občas mumifikovali za použití včelího vosku.
I slovo mumio má kořen ve slově "múm". Při chemickém průzkumu mumia bylo prý zjištěno, že obsahuje mimo jiné i stopy včelího vosku.
Ale mumio se nepoužívalo při balzamování těl, na to bylo a je příliš vzácné. A opravdu s nimi nemá nic společného. Arabové říkají mumiím "mumíjá" proto, že působením balzamovacích směsí ztmavnou až zčernají. Vypadají pak jako pokryté asfaltem (živicí) - jež se arabsky zove "mumíjá".
Ale protože MUMIO bylo a je vzácné a drahé, je velice pravděpodobné, že bylo nahrazováno neúčinným podvrhem z mletých zakonzervovaných umrlců nebo přímo zbytky z mumifikačních směsí (ty opravdu mohly mít vliv na zastavení krvácení).
Jiří z Holohlav 28. srpen 2007 10:37:36
Katerina_z_Landstejna(28. srpen 2007 10:23:45) : Kavkazké mumio znám,běžně se vozilo surové,nyní je k mání tabletované.Tamto "pravé egyptské mumio" jsem našel v nějaké encyklopedii při pátrání po středověké medicině.Vzhledem k popsaným vlastnostem odstálé krve by v tom mohla být antibiotika či antifungicida.
Katerina_z_Landstejna 28. srpen 2007 10:33:02
Podařilo se nám získat krásný dřevěný korbelík - soudě dle dřeva klasický ruský březový. Je moc pěkný, ale potřeboval by nějak zakonzervovat. Zvenku to nebude problém, prostě jej namoříme, ale zevnitř nevím.

Máme velmi špatnou zkušenost se zaponovým lakem, kterým jsme si pravděpodobně zničili cínové konvice (a teď nevíme, jak ho dostat dolů), doporučený "sportlak" se nám nedaří sehnat a tak nevíme, jak dál.

Mohli byste mi někdo poradit, čím by se dal korbelík zakonzervovat zevnitř tak, aby byl k použití (pivo, voda, mléko)?
Kubák 28. srpen 2007 10:32:22
Katerina_z_Landstejna(28. srpen 2007 10:23:45) : Pokud vím , mumie dostaly své jméno právě po této černé olejovité látce. Přírodní mumia bylo nedostatkové zboží tak se nahrazovala šernou pryskyřičnou hmotou z hlav nabalzamovaných těl které tam zbylo po mumifikaci...
Katerina_z_Landstejna 28. srpen 2007 10:23:45
Jiří z Holohlav(27. srpen 2007 21:02:02) :

Pane z Holohlav, asi budeš muset romantiky připravit o iluzi, protože MUMIO nemá s mumiemi nic společného. Pokud vím, je to černá látka, která je směsí organických a anorganických látek, nacházená v horách Střední Asie a Středního Východu (takže cca Hindúkuš, Altaj, Kavkaz ?) Co jsem tak zlomkovitě pochytala, něco jako povrchová "ropa" - ale prý zvláštně voňavá a hořce chutnající. Ale v léčitelství se používá - hlavně na posílení imunity, proti zánětům a při regeneraci poraněných tkání.
Ten fujtajbl z mumií a nějakých pryskyřic se prý používal na stavení krvácení z ran. Asi něco jako kamenec. ...Zlatej papírovej kapesníček :o))
Jiří z Holohlav 28. srpen 2007 08:18:04
tetrev(28. srpen 2007 07:46:51) : Já Ti nevím,zrovna do nádobí bych se s tou fermeží nehrnul - asi to bude opatlaný a s divným čmuchem./i když koním se lněný olej dává,aby měli lepší srst./
tetrev 28. srpen 2007 07:46:51
tak s tou krví to raději zkoušet nebudu, ale ta fermež je velice podnětný nápad. Nevím sice jestli je to striktně dobové, ale mám dojem že ano, trochu jsem hledal v literatuře , kde jsem se dočetl že fermež, ať je již jakákoli (lněná, konopná atp.) je v podstatě pouze přírodní vysychavý olej. Až budu mít nějaké výrobky které by stály za to (zatím se spíše učím) tak sem pošlu nějaké fotky.
Broďan 27. srpen 2007 23:58:47
hawkwind(27. srpen 2007 20:41:47) : To jsem rád, žes to tady takhle popsal. Spousta lidí žije s falešnou představou, že se ty trámy jen tak natřeli krví. Přes určité problémy jsem prosadil, aby se sloupy na naší středověké střelnici natřely lněnou fermeží. I když to jistě není zcela dobové, byla to příjemná práce bez zvláštního zápachu.
Jiří z Holohlav 27. srpen 2007 21:02:02
hawkwind(27. srpen 2007 20:41:47) : Člověče,to mi připomíná pravé Egyptské mumio ,kterým se léčilo a měla to být tekutina ,která se vytahla z odleželé zafačované mumie.Brr až se mi zvedá kufr při té představě,ale třeba to má skutečně nějaké mimořádné vlastnosti.
hawkwind 27. srpen 2007 20:41:47
To není hovězí krev jen tak. To se dá do sudu a nechá se to bejt, třeba i 14 dní nebo měsíc. Něco se vysráží a to se vybere a vyhází. Zbytek je více méně čirá kapalina (tedy není čirá, ale nevypadá jako krev), které je jedna z nejsmradlavějších substancí s jakými jsem kdy pracoval a ta se použije ke konzervaci trámů. Smrad později vyčichne, ale je to podle mě tak jedovaté svinstvo, že už ten trám nic nežere.

J.
Marcel von Tetschen 27. srpen 2007 20:17:38
Konzervovalo se také natíráním hovězí krví,ale to je určitě pro lžíce a mísy bezpředmětné.
Ovšem je to skvělé pro různé stavby z trámů,které jsou ve vlhku.V jedné štole v Jiřetíně pod jedlovou jsou stojky,které prý pocházejí z roku 1645.Jsou v neustálém vlhku,protože štola je zaplavená a mají prý být v dobrém stavu,takže svůj účel plní a není třeba je vyměňovat.
Stejně tak jsou natřené hovězí krví trámy roubenek a hrázděných staveb.
Magda 27. srpen 2007 14:13:22
Bozha(21. srpen 2007 13:15:37) : Případně se poohlédnout v nějakém "včelím obchodě" po polotovarech pláství - v podstatě totéž, možná levnější o zpracování do svíčky.
Bozha 22. srpen 2007 12:06:54
Když už jsme u toho napouštění: lze si vypomoct i recentními nástroji, konrétně horkovzdušnou pistolí. O víkendu jsem napouštěl tyče na pergolu (tedy dlouhé a neskladné) za pomoci ztuhlého kusu směsi včelí vosk + kalafuna a nasákávalo to báječně.
zikmund 21. srpen 2007 13:40:17
Bozha(21. srpen 2007 13:15:37) : Neybývá mi nic jiného než s tebou souhlasit, nač kila když na to nemá manofakturu
Bozha 21. srpen 2007 13:15:37
tetrev(20. srpen 2007 13:04:47) : jestli ti nejde o to mít ho na kila, kup si v nějaké dárkové prodejně takovou tu ozdobnou svíčku z rádoby včelích plátů a pak ji rozpusť v hrnečku. Sice to už prošlo nějakým průmyslovým zpracováním, ale pořád je to včelí vosk.
Jiří z Holohlav 21. srpen 2007 07:55:05
tetrev(20. srpen 2007 13:04:47) : Vosk je polotekutý ve směsi s lanolinem /tuk z ovčí vlny - dostupný v lékárnách/,mohl by jít namíchat i se sádlem.
zikmund 20. srpen 2007 20:52:56
tetrev(20. srpen 2007 13:04:47) : Není za co,s tím voske to byl špatný pokus o vtip. Hodně zdaru s pokusama a dej vědět výsledky, jsem na to docela zvědavej co bude nejlepší
zikmund 20. srpen 2007 20:50:24
příspěvek byl smazán użivatelem zikmund 20. srpen 2007 20:20:42
tetrev 20. srpen 2007 13:04:47
zikmund: Díky moc za radu, měl jsem na mysli samozřejmě pravý včelí vosk, který obstarám asi u nějakého včelaře.
zikmund 20. srpen 2007 11:22:32
tetrev(16. srpen 2007 13:59:35) : Zásadně teplem, hlavně ho neuvař! A neber vosk ze současných svíček, parafín moc dobře nechutná.
tetrev 16. srpen 2007 13:59:35
Děkuji vám za rady, vyzkouším zřejmě všechny "nanečisto", no a potom uvidím, jak to bude nejlépe fungovat. Chtěl bych se ještě zeptat, jak rozpuštěný vosk máte na mysli, jelikož vosk se dá rozpustit jednak teplem, ale také v některých tukových rozpouštědlech, i když to by asi nebyl nejlepší nápad...
Jiří z Holohlav 16. srpen 2007 07:10:56
Mám misku napuštěnou včelím voskem - výrobce tvrdil ,že to je původní postup.Mytí horkou vodou je nežádoucí.
Bozha(15. srpen 2007 15:56:37) : Když to neuděláš předem tak se holé dřevo postupně zašlemuje sbírkou různých tuků z jídla a může to i smrdět nebo dodávat pachutě.
zikmund 16. srpen 2007 01:12:52
tetrev(15. srpen 2007 15:21:05) :
Pokud Ti jde opravdu o dobovost, tak to musíš napřed řádně ohřát a vysušit, ale pozor, musíš to dělat pomalu, jinak se Ti tam udělaj výsušný trhliny a máš po srandě! pro konzervaci vnitřku se to vše vymazávalo sádlem a znova ohřívalo (alespon 2 hodiny). Vnější části se poté upravovaly porůznu (u misek a talířů samozdřejmě) dle požadavků různými směsemi jajichž základ tvořil vždy živočišný tuk, většinou se dělala směs sádla a sazí nabo sádlo s krví (to je dnes problém), pak se to zase ohřálo a nakonec pořelo z venčí rozpuštěným voskem.
Bozha 15. srpen 2007 18:58:52
Siegfried(15. srpen 2007 16:43:08) : ale jasně, však jsem napsal "trvale", málokdo si nechává polívku v misce celý boží den :-)

S tím olejem máš recht, na druhou stranu, pokud je tetrev výrobce, může tyhle následné úpravy klidně nechat na zákaznících (stejně jako Tradicon, Ikca etc.)...
Siegfried 15. srpen 2007 16:43:08
Bozha(15. srpen 2007 15:56:37) :
misky lžíce a talíře styku s vodou a tekutinami jistě vystaveny nebývají :))))

tetrev(15. srpen 2007 15:21:05) :
Nějakej člověk mi říkal že je dobré je pořádně před použitím vymastit olejem, nejlépe nějakým voňavým (olivový) a po akci opět vymýt a znovu vyolejovat... Otázka jsou vnější nepoužívané povrchy co s espíše špiněj a pod. ty bych třeba i navoskoval .))
Bozha 15. srpen 2007 15:56:37
Na mísy, lžíce, talíře IMHO nic, napadá tě jediný důvod proč to dělat?

Jiná věc jsou výrobky trvale vystavené styku s vodou (třeba flaška), tam je horký včelí vosk dobrá volba.
tetrev 15. srpen 2007 15:21:05
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně konzervačních látek používaných na dřevo v době středověku, či alespoň podobných technik. Zabývám se výrobou dřevěných lžic a plánuji započít též výrobu dlabných mis (zdůrazňuji, že se nejedná o výrobu komerční, nýbrž jen o mou soukromou kratochvíli).Mou snahou je aby mé výrobky byly co nejkvalitněji zpracované, ale zároveň ne na úkor dobovosti, tzn. žádné frézování atd. Předem děkuji za vaše rady,
s pozdravem J.H.

webmaster